Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Τι να ντυθούμε;

"Τας νεομηνίας σας και τας διατεταγμένας εορτάς σας μισεί η ψυχή μου.  είναι φορτίον εις εμέ. εβαρύνθην να υποφέρω."
( Ησαϊας α' 14)

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες όλοι οι άνθρωποι γιορτάζουν τις απόκριες. Ντύνονται με ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας εκφράζοντας αυτό που τους αντιπροσωπεί ή προσπαθώντας να εντυπωσιάσουν τους άλλους.
Όλα αυτά προέρχονται από τα αρχαία Σατουρνάλια, μια γιορτή των Ρωμαίων αφιερωμένη στο θεό Σατούρνο (Κρόνο)

Στα αρχαία χρόνια , τις περιόδους αυτών των γιορτών οι άνθρωποι άφηναν τελείως ελεύθερους τους εαυτούς τους , τριγυρνώντας μασκαρεμένοι στους δρόμους και πράττοντας κάθε ασχημοσύνη ελεύθερα .

Όταν περνούσε αυτή η περίοδος άρχιζε μια 40ήμερη νηστεία , κατά την οποία έτρωγαν μόνο ορισμένα φαγητά για να εξευμενίσουν τους θεούς . Συνήθως , οι περισσότεροι ιερείς των ειδωλολατρών ήταν και « γιατροί » κι ήταν αυτοί που ωθούσαν τους ανθρώπους στη νηστεία , καθοδηγώντας τους παράλληλα ποια φαγητά είναι «καλά» και ποια όχι .

Μ ' αυτό τον τρόπο έκαναν αποτοξίνωση σωματικά , ενώ συγχρόνως προσπαθούσαν να εξευμενίσουν τους θεούς , ταλαιπωρώντας το σώμα τους . Τέτοιες 40ήμερες νηστείες γίνονται ακόμα από πολλούς λαούς , τους Πέρσες , τους Ινδούς , τους Μωαμεθανούς κ.λ.π

Αυτές οι μέρες τους οδηγούσαν σε ξέφρενο γλέντι, άφθονη οινοποσία και ακολασίες. Γι' αυτό το λόγο, με την έλευση του χριστιανισμού η λέξη ''σατουρνάλια'' ήταν ταυτόσημη με τα ''όργια''.

Όλες αυτές οι γιορτές περιλάμβαναν κυρίως μεταμφιέσεις, χορούς, τραγούδια, γλέντια και κάθε λογής αισχρότητες και όργια που ήταν τόσο βαθιά ριζωμένα στα ήθη και τα έθιμα των διαφόρων λαών, ώστε η Εκκλησία αναγκάστηκε να τα υιοθετήσει και να τα «μετατρέψει» σε χριστιανικές γιορτές.

Ο Κύριος όμως είχε προειδοποιήσει το λαό του να απέχει από τα έθιμα των άλλων λαών για να διατηρήσει την ηθική του και πνευματική του ακεραιότητα.
"Κατά τας πράξεις της γης Αιγύπτου εν ή  κατωκήσατε δεν θέλετε πραξει........θέλετε φυλάτει λοιπόν τα προστάγματά μου, και τας κρίσεις μου. τα οποία κάμνων ο άνθρωπος, θέλει ζήσει δι' αυτών. Εγώ είμαι ο Κύριος." (Λευιτ. ιη' 4 -5 )

Ας αφήσουμε λοιπόν τις απόκριες και τα καρναβάλια εκεί που ανήκουν και αντί τις στολές που προσφέρουν ας ΕΝΔΥΘΟΥΜΕ αυτά που μας λέει ο λόγος του Θεού, για να ζήσουμε δι' αυτών.

"σεις δε καθίσατε εν τη πόλει Ιερουσαλήμ, εωσού ενδυθήτε δύναμιν εξ ύψους" (Λουκ. κδ' 49)
 Αυτό που χρειάζεται ο Χριστιανός για να μπορεί να απέχει από όλα αυτά είναι το Πνεύμα το Άγιο, η δύναμη του Θεού που θα τον οδηγεί πάντα στην αλήθεια.

"Ενδύθητε τον Κύριον Ιησούν Χριστόν, και μη φροντίζετε περί της σαρκός, εις το να εκτελήτε τας επιθυμίας αυτής" (Ρωμ. ιγ' 14)
Καλό είναι στον άνθρωπο να ζει στην παρουσία του Θεού, και να μην ζητάει μόνο την καλοπέρασή του αλλά την σωτηρία της ψυχής του.

"και να ενδυθήτε τον νέον άνθρωπον, τον κτισθέντα κατά Θεόν εν δικαιοσύνη και οσιότητι της αληθείας." (Εφεσ. δ' 24)
Να αφήσουμε τον Κύριο να μας κάνει νέα κτίσματα, καινούργιους ανθρώπους, αφήνοντας τα παλιά πίσω μας, με τον αγιασμό και την αφιέρωσή μας σε Αυτόν.

"Ενδύθητε την πανοπλία του Θεού, δια να δυνηθήτε να σταθήτε εναντίον εις τας μεθοδείας του διαβόλου" (Εφεσ. ς' 11)
Να πάρουμε τα όπλα τα πνευματικά γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να νικήσουμε το διάβολο και να σταθούμε καθαροί και άγιοι ενώπιον του Θεού του Υψίστου.

"Ενδύθητε λοιπόν, ως εκλεκτοί του Θεού άγιοι και ηγαπημένοι, σπλάχνα οικτιρμών, χρηστότητα, ταπεινοφροσύνην, πραότητα, μακροθυμίαν." (Κολ' γ' 12)
Να γεμίζουμε με τον καρπό του αγίου Πνεύματος, 
(Γαλ. ε' 22) όπου θα μπορούμε μέσα σε αυτόν τον κόσμο να ξεχωρίζουμε ως παιδιά του Θεού. 

"Και εν πάσι τούτοις, ενδύθητε την αγάπην, ήτις είναι ο σύνδεσμος της τελειότητος." (Κολ' γ' 14)
Και περισσότερο από όλα αυτά να γεμίσουμε με την αγάπη του Θεού. Μια αγάπη όχι σαν του κόσμου αλλά μια αγάπη ξεχωριστή που θα μας επιτρέψει μια μέρα να δούμε τον Κύριο και να κατοικίσουμε μαζί του ΑΙΩΝΙΑ.
                                                           
                                                                               ΑΜΗΝ

















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου